Co musisz wiedzieć o ubezpieczeniu zdrowotnym w Niemczech
Chcesz wykupić ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech ale nie wiesz, które wybrać? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, która opcja będzie najlepsza.
2020-06-08, 14:02

Jak działa ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

Ubezpieczenie zdrowotne to na terenie Niemiec sprawa obowiązkowa, pytanie jaką formę ubezpieczenia wybrać?

Ubezpieczenie - czy wszystkie spełnią wymagania norm prawnych?

Jeżeli choć trochę interesowałem się tym jak wygląda ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech mogłeś zauważyć iż na rynku niemieckim towarzystwa ubezpieczeniowe proponują kilka opcji ubezpieczenia z czego tak naprawdę nie wszystkie są zgodne z prawem jakie obowiązuje osoby zamieszkujące na terenie Niemiec.

Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech

Po pierwsze ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech możesz zawrzeć w Państwowej instytucji, w tak zwanej kasie chorych. Możesz także wybrać ubezpieczenie prywatne, wykupione w wybranym przez ciebie w towarzystwie ubezpieczeniowym. Niemniej jednak należy sprawdzić czy polisa, którą oferuje ci prywatna firma jest zgodna z aktami prawnymi : §193 Abs. 3 VVG oraz §6Abs. 1 SGB V i § 1 SGB XI. Jeśli nie znasz jezyka niemieckiego, kwestia wyboru dobrego ubezpieczenia, może być kłopotliwa. Dlatego też skorzystaj ze specjalistycznej wiedzy agentów ubezpieczeniowych, na przykład z firmy ComVers, gdzie agenci mówią zarówno w języku polskim jak i niemieckim.